2017-05-15 Projekt domu jednorodzinnego i budynku gospodarczo - garażowego pod Warszawą

Wygodny dom o powierzchni 260 m2. Funkcje mieszkalne znajdują się na parterze.

Jest to salon połączony z kuchnią, dwie sypialnie, gabinet, siłownia oraz dwie łazienki i pralnia - łącznie 160 m2.

Poddasze budynku to jednoprzestrzenna strefa hobby, w której ładnym, rzeźbiarskim elementem są słupki i belki więźby dachowej.

Funkcje garażowe i techniczne zostały ulokowane w oddzielnym budynku gospodarczym.

 

 

2016-09-23 Zdjęcia z budowy:

Dla porównania, poniżej, wizualizacja sprzed roku i aktualne zdjęcia stanu surowego budynku.

   

 

 

2016-09-12 Projekt domu jednorodzinnego na działce ze starodrzewem

Projekt domu jednorodzinnego, trzykondygnacyjnego: piwnica, parter i piętro. Powierzchnia domu wynosi 320 m2, w tym pow. mieszkalna to około 160 m2.

 

 

2016-06-30 Projekt rozbudowy

Poniżej projekt rozbudowy domu jednorodzinnego oraz zdjęcia stanu istniejącego. Rozbudowa obejmuje: zabudowę tarasu frontowego oraz projekt wejścia. Jedną z najważniejszych wytycznych w tym projekcie było zachowanie oryginalnego, modernistycznego stylu budynku.

 

                                

 

 

Projekt domu jednorodzinnego w Józefowie

Poniżej elewacja frontowa domu jednorodzinnego w Józefowie pod Warszawą.
Front budynku jest stylizowany na miejską kamienicę.

Na parterze znajduje się część dzienna z kuchnią, salonem i jadalnią oraz dwustanowiskowy garaż. Na piętrze, od frontu, znajdują się sypialnie trójki dzieci - trzech sióstr. Od strony ogrodowej zaprojektowano sypialnię małżeńską z dużą garderobą oraz własną łazienką.

 

  

 

Projekt modernistycznego bliźniaka

Projekt modernistycznego bliźniaka w Józefowie pod Warszawą.
Ulubionym stylem Inwestorów jest modernizm. Z tego powodu budynek ma prostą bryłę, płaski dach i zawiera elementy związane z tym stylem, takie jak okładzina z szaro - beżowego kamienia, regularnie rozmieszczone, duże okna, podcięcie w strefie wejścia oraz okrągłe okno na tarasie ogrodowym.      

Na parterze zaprojektowano część dzienną: salon, kuchnię, wiatrołap i wc oraz część garażowo - techniczną. Wejście do budynku znajduje sie w zadaszonej wnęce, dodatkowo osłoniętej z boku garażem, tak, aby zapewnić mieszkańcom jednej połówki bliźniaka delikatne osłonięcie od strony drugiej połówki.  Salon znajduje się od strony ogrodu i można z niego wyjść na zadaszony taras. W salonie wydzielono część służącą jako jadalnia oraz część telewizyjną z kominkiem, sofą i niskim stolikiem.

Na piętrze mieszczą się trzy sypialnie, w tym jedna z osobną garderobą i łazienką (sypialnia małżeńska), gabinet oraz dodatkowa, wspólna garderoba.  Wszystkie sypialnie mają rzuty zbliżone do kwadratu. Już na etapie projektu budowlanego przewidziano lokalizację łóżek, biurek oraz mebli wbudowanych tak, aby zapewnić mieszkańcom optymalne wykorzystanie przestrzeni.

Dzięki odpowiedniej ekspozycji słonecznej, zwartej bryle i odpowiednim rozwiązaniom instalacyjnym budynek uzyskał dobry wynik w zakresie energooszczędności.

                                                     

 

 

Projekt domu jednorodzinnego w Warszawie - Wilanowie

Poniżej projekt domu w Wilanowie.
Dom jest elegancki, bryła bez podcięć, wykuszów  i okien narożnych – prosta, co było wymogiem Inwestora. Wejście z gankiem plus zadaszony taras od strony ogrodu. Garaż stanowi osobną, mniejszą bryłę. Kolorystyka dopasowana do otoczenia.

 

 

 

Wnętrze jest przestrzenne. Hole i schody są szerokie – będą pełniły funkcje domowej galerii ze zdjęciami, obrazami oraz pamiątkami z podróży. Parter jest podzielony na część reprezentacyjną, w której mieści się wiatrołap, hol, kuchnia z jadalnią oraz salon oraz na część prywatną, z sypialnią, łazienką i schodami na piętro.
W salonie znajduje się duże okno, zajmujące prawie całą ścianę, które sprawia, że osoby znajdujące się w tym pomieszczeniu będą miały dobry wgląd na ogród.
W kuchni mieści się stół, zabudowa typu cargo do przechowywania (zamiast spiżarni) oraz blaty robocze. Z jednego z okien kuchennych (nad blatami) można obserwować osoby podjeżdżające do domu. Drugie okno balkonowe, rozsuwane, przy którym jest stół, wychodzi na zadaszony taras.
Na piętrze znajdują się trzy duże sypialnie, dwie garderoby oraz dwie łazienki, w tym jedna z funkcją pralni. Do jednej z sypialni oraz do łazienko – pralni przypisane są balkony.

   

Wymogiem czasów jest budowa domów zdrowych (wybudowanych z użyciem naturalnych materiałów) oraz tanich w eksploatacji.
Klienci są coraz bardziej świadomi, jak bardzo elementy budynku wpływają na komfort życia.
W tym projekcie zastosowano materiały budowlane o niskiej promieniotwórczości, wytwarzane z naturalnych produktów. Kształt i ekspozycję poszczególnych pomieszczeń oraz wielkości otworów okiennych dobrano tak, aby straty ciepła były zminimalizowane.


Wywiad w Halo Polonia

Poniżej link do programu "Halo Polonia" w którym wczoraj dałam krótki wywiad (początek w 25 minucie programu) na temat projektowania architektonicznego zgodnego z zasadami Feng Shui: Halo Polonia.

Realizacja projektu muzeum cyrku

Projekt muzeum cyrku – w trakcie realizacji.

W Julinku pod Warszawą, na skraju Kampinosu, powstaje jedyne w Polsce muzeum cyrku. Przez dziesięciolecia, w tym miejscu było jedno z największych zgrupowań cyrkowych w Europie. Tutaj były sale ćwiczeń oraz miejsca do naprawy wozów cyrkowych.
Muzeum składa się z dwóch prostopadłościennych sal o prostych kształtach oraz z sali na poddaszu, ze skosami. 
Poniżej zdjęcie, na którym widać pomieszczenie ze skosami, które zostało zaprojektowane tak, aby za pomocą niewielkich środków, symbolicznych, przywieść zwiedzających do skojarzeń z namiotem cyrkowym.






Realizacja projektu wnętrza - sypialnia na poddaszu

Adaptacja części poddasza na sypialnię.
Przed adaptacją poddasze wyglądało jak duży ciemny namiot. Wymiary podłogi poddasza  to 4x8 metrów. Wysokość ścianki kolankowej to zaledwie 65 cm – zatem cześć przestrzeni była niska.
W tej przestrzeni miało się zmieścić duże, małżeńskie łóżko, garderoba oraz biurko do pracy.
Wszystkie meble zostały wcześniej zakupione przez klienta i należało je wpasować w projekt wnętrza.

Zaprojektowano ścianę wydzielającą dwie garderoby. Wejście do garderób – za zasłonkami (klienci obawiali się trzaskania drzwi). W garderobach zostały ustawione otwarte regały ubraniowe oraz metalowe drążki na ubrania wiszące.
Ściana została zaprojektowana tak, aby w pomieszczeniu była zachowana przyjemna symetria związana z dwuspadowym układem dachu.
Zostały wyeksponowane jętki dachowe. Na jętkach zamontowano oświetlenie.

 


Za wezgłowiem łóżka ( które znajduje się na wprost widocznego na zdjęciu regału) – została zaprojektowana druga ścianka, za którą mieszczą się regały służące do przechowania na rzeczy sezonowych takie jak kurtki, płaszcze i śpiwory. Dostęp do tych regałów jest niewygodny (ta ścianka jest niższa), ale dwa razy w roku można to „przeboleć”.
Dzięki tym zabiegom Inwestorzy zyskali dużo przestrzeni do przechowywania i wygodną, wysoką przestrzeń mieszkalną.
Dodatkowe okna dachowe zostały zaprojektowane na wysokości 1,4 metra. Dzięki temu nie muszą być na stałe zasłonięte i nie burzą intymnego charakteru przestrzeni. Wprowadzono delikatną, jasnożółtą kolorystykę ścian pionowych, skosy są białe, natomiast ścianka za najważniejszym elementem przestrzeni, czyli łóżkiem, jest ciemnożółta.
W „strefie symbolicznej” zastosowano podwójne elementy: dwie garderoby oraz dwa obrazki tak, aby podkreślić partnerstwo i związek dwojga ludzi.

Budowa domu, garażu i oczyszczalni w Mławie

Budowa domu jednorodzinnego, budynku gospodarczo – garażowego oraz przydomowej oczyszczalni ścieków – w toku.
Dom jest prosty i ekonomiczny w budowie i użytkowaniu. Harmonijnie wpisuje  się w leśne otoczenie oraz w sąsiednią, niską zabudowę. Były to podstawowe wymogi Inwestora.

Działka jest duża, zatem cała podstawową funkcję zlokalizowano na parterze.  Znajdują się tutaj trzy sypialnie, garderoba, salon połączony z kuchnią, spiżarnia, schowek oraz dwie łazienki, w tym jedna pełniąca funkcję pralni.
W centralnym punkcie domu jest hol łączący podstawowe pomieszczenia oraz mniejszy hol, przy którym znajdują się pokoje dzieci.
Na poddaszu znajduje się pracownia komputerowo – plastyczna pełniąca równocześnie rolę pokoju gościnnego, małe WC oraz przestrzeń do przechowywania.
Dom jest w trakcie budowy.  Brakuje jeszcze żółto – piaskowej, klinkierowej okładziny ganku wejściowego i tarasu od strony ogrodu. Nie widać także częściowo zaklejonej taśmami stolarki, która jest zielona.
                                                                              
  


Funkcje „brudne” zostały zaprojektowane w oddzielnym budynku  gospodarczo – garażowym.
Dom i garaż zostały ustawione prostopadle względem siebie na działce, dzięki czemu wydzielają kameralną strefę wejściową.  Garaż jest przewidziany na dwa samochody. Jest w nim także miejsce na rowery oraz na 60 - cm blat roboczy znajdujący się wzdłuż ściany z oknami. W części gospodarczej (którą stanowi kotłownia) jest komin dla pieca na paliwo stałe (drewno) oraz dodatkowy przewód dymowy mający obsługiwać zewnętrzny grill ustawiony pod zadaszeniem, które wchodzi już strefę ogrodową.

Dom został zaprojektowany zgodnie z zasadami sztuki Feng Shui, co jest dodatkowym wyzwaniem, ponieważ sposób ustawienia budynku względem kierunków świata oraz lokalizacja najważniejszych stref, takich jak  wejście i sypialnia właścicieli jest  w takim wypadku narzucona przez ekspertyzę Feng Shui.

Projekt małego dworku.
Poniżej wizualizacja indywidualnego projektu domu stylizowanego na wiejski dworek. Powierzchnia domu:  110 m2. Na parterze, od frontu, znajduje się kuchnia oraz pokój. Od strony ogrodu zaprojektowano sypialnię oraz salon. Konstrukcja budynku umożliwia przyszłą adaptację poddasza.